maandag, april 02, 2007

Klinkende Klanken

New Age muziek is muziek om naar te luisteren. De muziek heeft een positieve uitwerking op de luisteraar. Er is New Age muziek die rust en ontspanning brengt, maar er is ook New Age muziek die activeert en nieuwe energie geeft. New Age muziek kan worden gebruikt als hulpmiddel bij meditatie and therapeutische behandelingen. New Age muziek kan ook een nuttig effect hebben als achtergrondmuziek bij activiteiten als studie en het maken van huiswerk. Maar New Age muziek gewoon ook lekker om naar te luisteren

Onze dagen zijn gevuld met een groot aantal activiteiten. Het een is nog belangrijker dan het andere. We rennen van de ene afspraak naar de andere. Onophoudelijk moeten we daarmee nieuwe indrukken en nieuwe informatie verwerken. Vaak krijgen we daarbij het gevoeld dat we onder spanning staan. Kortom, stress is een belangrijke factor in ons leven geworden.
Een hectisch leven vol spanning en stress kost veel energie. Ons energiereservoir is niet onuitputtelijk. Af en toe moeten we de batterijen weer opladen. Dat lukt het beste als ons lichaam echt helemaal tot rust en tot ontspanning kan komen. New Age muziek kan daarbij een belangrijk hulpmiddel zijn. Enerzijds is New age muziek daarom een soort therapeutisch hulpmiddel, maar anderzijds is New Age muziek natuurlijk ook gewoon fijn om naar te luisteren. En de muziek heeft een positieve uitwerking wanneer ze op de achtergrond wordt gedraaid bij werk of andere activiteiten.
Globaal gezien kun je drie soorten New Age muziek onderscheiden: ontspanningsmuziek, helende muziek en meditatieve muziek.

Ontspanningsmuziek
Dit is muziek met een duidelijk, vaak wat hoger, ritme. De instrumenten zijn duidelijk hoorbaar. Het zijn vrolijke, blije melodieën vol warmte en eenvoud. Deze muziek wordt in de Angelsaksische landen ook wel "uplifting music" genoemd.

Helende muziek
Helende muziek (Healing music) is rustgevende muziek. De muziek heeft een lager tempo. Het is rustige muziek die vaak wat gevoeliger wordt gebracht dan ontspanningsmuziek. De klanken zijn zachter en de melodieën hebben en bijzondere warme kracht.
Helende muziek kan het beste worden gedraaid als je al een beetje tot rust bent gekomen, bijvoorbeeld door het draaien van ontspanningsmuziek. De muziek is bedoeld om je hartslag terug te brengen van 80 naar 60 slagen per minuut. Deze lage polsslag wordt bereikt als lichaam en ziel in gelijke mate ontspannen zijn.

Meditatieve muziek
Meditatie is een eeuwenoude techniek om de geest, de gedachten tot rust te brengen. Meditatie kan op allerlei manieren worden beleefd of beoefend. Het doel is altijd om innerlijk tot rust te komen, om de innerlijke vrede te vinden.
Meditatie heeft een helende werking op de gezondheid, lichamelijk en geestelijk. Het brengt de gedachten tot rust. Steeds meer mensen uit de medische wetenschap erkennen het belang van meditatie voor de gezondheid. Het is een techniek om te leren positief denken, en in de eerste plaats positief denken over zichzelf. In de meditatie komt het lichaam volledig tot rust: dit heeft een zeer gunstige invloed op de gezondheid.

Meditatieve muziek ondersteunt het meditatieproces. Het is vaak muziek zonder een herkenbaar ritme. De muziek mag immers niet afleiden, maar moet ondersteunen. Er komt een diepe rust voort uit de klanken, Denk maar eens aan het geluid van een zacht bamboefluit of een indianenfluit. De klank van de muziek helpt je de harmonie van lichaam en geest te herstellen. De muziek dompelt je onder in een hogere staat van bewustzijn.

Geen opmerkingen: