maandag, februari 01, 2010

Bookcrossen

Ik ben weer volop aan het lezen geslagen. Mijn boeken kasten zijn vol, en ik heb zelfs nog een paar verhuisdozen vol met pockets-van-vroeger staan. Van mij zelf, maar ook uit het huis van mijn ouders. Boeken weggooien doe je niet. Af en toe gaf ik iemand er een cadeau en ik heb ook een tijdje geprobeerd ze te verkopen via internet. Maar ja, boeken op sturen is duur, vooral als ze niet door de brievenbus passen, overtreffen de verzendkosten de waarde van het boek al snel.
Toch wil ik eigenlijk wel van die boeken af. Via internet stuite ik bij toeval op de website
http://bookcrossing.com/ nou dat was een openbaring! Er zijn meer mensen in de wereld die hun boeken niet kunnen/willen weggooien: En er is iets op verzonnen: zij leggen hun boeken te-vondeling. Ze sturen ze op reis naar een nieuwe lezer. Meedoen met Bookcrossing betekent dat je een boek achterlaat in een openbare gelegenheid zodat andere mensen het ook kunnen lezen. Elk boek heeft een sticker met de opmerking: "Ik ben niet kwijt of verloren, ik ben op reis." en altijd (meestal binnenin) een nummer. Via dit nummer kan de vinder het boek registreren op www.bookcrossing.com en zien welke reis een boek maakt en wat de vorige lezer van het boek vond. Dit melden kan geheel anoniem en als je later besluit om ook mee te doen met Bookcrossen dan kan je je alsnog aanmelden met een nick-name.
Ik heb me ingeschreven en een stapelboeken geregistreerd, van een sticker met nummer voorzien en toen lagen ze klaar om "in het wild los gelaten te worden". Met twee boeken in mijn rugzak vertrok ik naar mijn werk. In de trein zaten veel mensen, en ik dacht, als ik er hier een achter laat, roept er bij het uitstappen vast iemand, "je vergeet je boek" . Dus ik durfde het niet. Uit eindelijk na een ochtend aarzelen de boeken op de tafel bij de koffie automaat op de afdeling achter gelaten. Een paar dagen later waren ze weg. En weer een paar dagen later lagen er in eens andere boeken. Er zaten geen stickers op, dus ik heb ze maar snel geregistreerd op de site en van een sticker voorzien. Gesterkt door dit succes, nam ik weer wat boeken van thuis mee en deze keer was het rustiger in de trein. Bij het instappen wat er nog niemand in het rijtuig en ik liet een boek achter bij het raam en ging zelf een stukje verder zitten. Bij het uitstappen zag ik iemand het boek in zijn tas stoppen. Dat deed me goed.
Het is de bedoeling dat als iemand een boek vindt, dit meld op de site. In de praktijk blijkt echter dat slechts tien tot vijftien procent van de boeken door de vinder online wordt geregistreerd. De rest blijft onzichtbaar, om misschien nog eens jaren later met een melding op het forum op te duiken.. Natuurlijk hoop je dat de vinders jouw boek niet in hun eigen kast zetten maar je voorbeeld volgen en het boek, na het lezen ergens achterlaten ( dus laten reizen) voor een ander.
Inmiddels zijn er meer mensen op het werk die boeken achter laten op de koffietafel. Ik registreer ze dan en leg ze voorzien van uitleg en nummer weer op de tafel terug. Soms liggen ze er dagen, soms nog geen uur.
Hoe vaker je een boek achter laat in het openbaar, hoe gemakkelijker het gaat. In de tram, trein, bus, wachthokjes. En als nu iemand roept, "je vergeet je boek" dan antwoord ik "het lag er al" en wandel dan door. Voorlopig heb ik nog zat boeken om zo een nieuw leven te geven, maar eerst moet ik er nog een paar van (her)-lezen.
En wat doe jij met je oude boeken?

Geen opmerkingen: